Historia

Nya Älvsborgs fästning ligger vid Göta älvs inlopp. År 1644 hade en dansk sjöstyrka spärrat inloppet till Göta älv genom att besätta Kyrkogårdsholmen. Efter att svenskarna med nederländsk hjälp, lyckats fördriva danskarna, beslutades att en ny fästning skulle byggas.

Samtidigt skulle den gamla och förfallna Älvsborgs fästning rivas. Den nya fästningen började byggas 1653 efter en befästningsplan av generalkvartersmästare Johan Wärnschiöld och var färdig 1677.

Idag är detta ett av Göteborgs mest besökta turistmål med eget Wärdshus, konferensanläggning och festlokaler.

Danska flottan anfaller

1719 anfölls och besköts Nya Älvsborgs fästning av den danska flottan under flera dagar, varvid den fick stora skador som dock reparerades under de följande åren. Under 1700-talet utfördes flera om- och tillbyggnader. År 1766 revs tornets överdel och ett bombsäkert klostervalv uppfördes och tornet fick därmed sitt nuvarande utseende.

Slutet som försvarsanläggning

Från slutet av 1700-talet till 1866 fungerade fästningen som fängelse. Som mest fanns här drygt 100 fångar. År 1868 upphörde Nya Älvsborgs fästning att räknas som försvarsanläggning. Under första världskriget var fästningen förråd och förläggning i samband med mobiliseringen.

Sedan 1971 är Nya Älvsborgs fästning ett populärt utflyktsmål och här finns Restaurang, Wärdshus, Kyrka och Museum. Fästningen är också ett populärt för företag som vill konferera i de vackra miljöerna och många bröllopspar har vigts i den vackra Karolinerkyrkan. Fästningen är statligt byggnadsminne.

Väl ute på ön kan ni få guidning och besöka Wärdshuset, där serveras Fisksoppa, Långbakat högrev, Svamp Gnocchi (Veg), Getostsallad med valnötter (Veg), Räksmörgås. Till dom små finns köttbullar och pannkakor. I cafét serverar vi glass, drick, godis, smörgåsar och bakverk.

Glöm inte att besöka vår souvenirbutik innan ni lämnar ön.

  • By James and Rita

    We love this vacation more than anything. We sure will come back

  • By James and Rita

    We love this vacation more than anything. We sure will come back

Boka din upplevesle idag Välj mellan kryssning eller kryssning med dramatiserad guidning. Lägg till en tur i Södra skärgården eller till Volvo museum. Ellr var kvar på ön och njut av god mat och dryck i vårt Wärdshus. Välkomna